به گزارش خبرگزاری سنگ ایران، مسعود خوانساری امروز در سی و پنجمین جلسه هیأت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران با بیان اینکه حاکمیت یک بار برای همیشه باید تکلیف ارز را مشخص کند، گفت: ما باید این را قبول کنیم که ارز یک شاخص اقتصادی است و یک ارزش نیست.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه در هفتههای گذشته ارزش روبل روسیه و لیر ترکیه هم کاهش پیدا کرد، گفت: اما در این کشورها اتفاق خاصی نیفتاد، ولی در کشور ما با افزایش قیمت دلار تمام هنجارهای اقتصادی برهم میخورد و حتی هنجارهای اجتماعی هم برهم میریزد و دلیل این موضوع این است ما نمیخواهیم ارز یک شاخص اقتصادی باشد.
وی افزود: از سال ۹۰ ارزش رشد اقتصادی در داخل کشور منفی شده است و با این رشد منفی به هیچ وجه اشتغال جدید نمیتوانیم ایجاد کنیم.
خوانساری با اشاره به اتفاقات مختلف از جمله بحث خروج آمریکا از برجام و سایر مسائل که منجر به افزایش قیمت ارز در بازار شد، گفت: همین مسائل باعث شد تا مردم به سمت خرید ارز برای حفظ ارزش پول خود هجوم بیاورند.
وی با اشاره به تصمیمات ارزی دولت در روزهای اخیر، گفت: به نظر میرسد دولت ناچار بوده چنین تصمیماتی را اتخاذ کند.
رئیس اتاق بازرگانی تهران افزود: اما اینکه این تصمیمات درست است یا غلط بحث زیاد است. یک بحث راجع به قیمت ۴۲۰۰ تومانی تعیین شده برای دلار است که آیا این قیمت واقعی است یا خیر.
خوانساری افزود: البته به دنبال تصمیمات ارزی در مورد چگونگی واردات و صادرات، تصمیماتی گرفته شده که دولت گفته است که برای کل واردات ارز ۴۲۰۰ تومانی را تأمین میکند، اما پیشنهاد ما این است که قیمت ارز صادراتی نباید محدود شود و محدودیت قیمت ارز صادراتی به معنای سرکوب قیمت است.
رئیس اتاق بازرگانی تهران بیان داشت: تصمیم گرفته شده در مورد ارز یک مقدار از حالت اقتصادی خارج شده و امنیتی شده است و موضوع ارز به یک موضوع اقتصادی-امنیتی تبدیل شده است و در این مقطع شاید دولت ناگزیر بوده چنین تصمیمی را بگیرد.
*حاکمیت قیمت ارز را با فرمول مشخص تعیین کند
خوانساری در ادامه با اینکه روال در اقتصاد ایران بدین گونه است که اگر دولت وضعیت ارزی مناسبی داشته، ارز به بازار تزریق میکند و وقتی درآمدهایش کم میشود فنر فشرده ارزی را رها کرده و قیمت ارز افزایش مییابد، گفت: این موضوع دوباره تکرار شد و در طول ۴۰ سال گذشته هم هیچ گاه نخواستیم این مسأله را حل کنیم.
وی اظهار داشت: تعیین فرمول قیمت ارز هیچ گاه به یک گفتمان ملی در کشور تبدیل نشد.
رئیس اتاق بازرگانی تهران با بیان اینکه بین سالهای ۷۶ تا ۸۲ نرخ ارز متناسب با تفاضل تورم داخلی و خارجی افزایش مییافت، گفت: در هیچ دولت دیگری این اتفاق نیفتاد و به جای اینکه نرخ ارز را به عنوان یک شاخص در نظر بگیریم، آن را به عنوان یک علت در نظر گرفتیم و گفتیم که نباید اجازه افزایش آن را داد. در حالی که اکنون هیچ کس نسبت به افزایش قیمت سکه و مسکن اعتراض ندارد.
خوانساری گفت: طی سالهای بعد از انقلاب اسلامی متوسط نرخ تورم در کشور بین ۲۰ تا ۲۲ درصد بوده است، در حالی که هیچ گاه متناسب با این نرخ قیمت ارز افزایش نیافت.
رئیس اتاق بازرگانی تهران گفت: حتی نرخ ارز در دورههایی که ۷۰۰ میلیارد دلار درآمد ارزی داشتیم و به اقتصاد ارز تزریق میشد، واقعی نبود.
وی با اشاره به اینکه در سال ۹۰ با رها شدن فنر فشرده شده ارز قیمت ارز ۳ برابر شد، گفت: باید یکبار برای همیشه، قیمت ارز از سوی حاکمیت تعیین تکلیف شود، تا این قیمت بر اساس فرمول مشخص تعیین شود.
خوانساری گفت: دولت این تصمیم را گرفته که ارز را با نرخ ۴۲۰۰ تومان تک نرخی کند که به نظر میرسد، ناچار بوده تا این تصمیم را بگیرد، زیرا اگر روند خروج ارز و سرمایه از کشور به بانکها هم کشیده میشد، قطعاً دیگر نمیشد جلوی این روند را گرفت.
وی اظهار داشت: بنابراین اگر چه تک نرخی کردن ارز با این قیمت اشکالاتی دارد، اما به هر حال باید محدودیتهای دولت را در نظر گرفت.
- فارس